Elämä kulkee sykleinä ja eteen tulee hetkiä, jolloin hyvin alkanut ja ehkä jo pitkään jatkunut joogaharjoittelu ensin vähenee ja jää sitten tauolle kokonaan. Työkiireet, lapset, korona-ajasta jäänyt eristäytyminen tai joskus rehellisesti ihan vain laiskuus ovat saattaneet keskeyttää säännöllisen joogarytmisi. Vaikka harjoitus kutsuisi taas luokseen, voi paluu tauon jälkeen tuntua haastavalta. Saatat tuntea jopa syyllisyyttä ja mieli keksiä tekosyitä tauon jatkamiselle. Mietit ehkä, mistä ja miten voisit löytää jälleen motivaatiota?

Mitä jos pysähtyisit hetkeksi, sulkisit silmät ja palauttaisit rauhassa hengittäen mieleen, miltä sinusta tuntui joogaharjoituksen jälkeen. Muistatko, miten joustavammalta keho tuntuikaan, ja miten mieli oli tyynempi arjen kiireidenkin keskellä, kun teit harjoitustasi säännöllisesti.
Ehkä jo muisto harjoituksesta herättelee paluun siementä sisimmässäsi? Vai epäröitkö vielä ja kaipaat lisää rohkaisua? Alla olevista ajatuksista löydät edelleen lempeää kannustusta paluullesi takaisin joogan pariin.
1. Ole itsellesi armollinen ja kunnioita muutoksia
Paluu joogamatolle on hyvä hetki havainnoida tauon aikana tapahtuneita muutoksia kehossa ja mielessä. Kunnioita itseäsi ja ota oma henkilökohtainen kasvusi uteliaasti ja hyväksyvästi vastaan. Sen sijaan, että oletat harjoituksen olevan samanlaista tai samalla tasolla kuin ennen taukoa, ole itsellesi armollinen ja hyväksy tämän hetkinen tilanne. Et ole ehkä yhtä joustava kuin ennen taukoa, tai että lihaksesi saattavat kipeytyä helpommin tai tasapainoasanat haastaa. Tämä kaikki on OK. Ole kiltti itseäsi kohtaan. Ajattele, että tämä on uusi mahdollisuus ja seuraava askel joogapolullasi. Sano itsellesi rakkaudella: ”Hyväksyn itseni tässä hetkessä sellaisena kuin olen.”
2. Aloita rauhassa
Aloita hitaasti ja rauhassa. Harjoituksesi ei tarvitse olla heti täyspitkä tunnin tai puolentoista fyysinen asanaharjoitus, vaan aloittele lyhyemmin muutamalla helpolla asanalla ja keskity rauhassa tietoiseen hengitykseen. Jos aiemmin joogasit lähes joka päivä, salli itsellesi myös välipäivät ja aikaa palautumiselle. Tiedät, ettei jooga ole pikajuoksua, vaan pidempi matka. Joka kerta, kun palaat matolle, löydät taas lisää joustavuutta ja vahvuutta pikku hiljaa avautuen.
3. Ole valmis uudenlaiseen joogaan
Saatat kaivata toisenlaista joogaa kuin ennen taukoa tai vanhan lajisi rinnalle jotain muuta hyvinvointiasi tukevaa. Jos teit aiemmin pelkästään hyvin fyysistä harjoitusta, yhdistä mukaan jotain rentouttavampaa ja lempeämpää. Tai toisinpäin, saatatkin tarvita lisää tukilihaksistoosi voimaa, kestävyyttä ja liikkuvuutta fyysisemmän joogaharjoituksen avulla. Muutosten tietoinen huomiointi vie harjoituksesi ehkä uuteen ja jopa syvempään suuntaan.
4. Varaa säännöllinen aika joogalle
Varaa kalenteristasi viikoittainen aika joogalle. On helpompi säilyttää rutiini, kun sinulla on selkeä paikka, aika ja päivä harjoitukselle. Pidä suunnitelma realistisena ja aloita ehkä yhdellä kerralla viikossa ja lisää määrää asteittain, kun olet siihen valmis.
5. Osallistu ohjatuille ryhmätunneille
Kotona voi olla haastavaa löytää rauhallista paikkaa ja hetkeä joogaharjoitukselle. Pääset takaisin säännölliseen harjoitusrytmiin helpommin, jos sinun on mahdollista osallistua joogakoulun ohjatuille tunneille. Voit kysyä neuvoja ja saat arvokasta tukea opettajalta sekä muilta ryhmäläisiltä. Ryhmän energia ja yhteinen hengityksen rytmi auttavat keskittymään harjoitukseen ja läsnäoloon hetkessä.
6. Käytä apuvälineitä
Ota avoimesti vastaan ohjaajan antamat vaihtoehdot asanoihin ja käytä apuvälineitä. Useat tunnit on tarkoitettu monentasoisille joogeille. Monentasoisuus on myös sen kunnioittamista, että päivät ovat erilaisia: joskus keho on valmiiksi enemmän auki, toisinaan on parempi keventää. Tämä korostuu entisestään, kun palaat tauolta. Anna itsellesi lupa muunnella asanoita. Jos opettaja esimerkiksi vinkkaa käyttämään blokkeja, kokeile ensin blokin kanssa. Voit hyvin luopua apuvälineestä, jos keho sen kyseisenä hetkenä sallii. Apuvälineiden käyttö ei tee sinusta huonompaa, vaan päinvastoin saattaa tukea ja ohjata harjoitusta oikeampaan suuntaan.
7. Kiitä itseäsi paluusta ja huomioi vaikutukset
Kiitä itseäsi paluusta joogamatolle ja havainnoi rauhassa harjoituksen vaikutuksia: Miten jooga fyysisellä tasolla tasapainottaa verenpainetta ja hormonitasoja, parantaa kehon kiertojärjestelmien toimintaa ja kehittää kehon joustavuutta sekä liikkuvuutta. Ja miten mielen tasolla voit kokea syvempää läsnäoloa, mielen tyyneyttä ja tietoisuutta. Toivota itsesi tervetulleeksi takaisin matolle löytämään uudestaan yhteys kehosi, mielesi ja sielusi välille.
Aloita pienestä, hengitä. Anna harjoituksen johdattaa. Luota, että nyt on oikea hetki paluulle ♡
Teksti ja kuva: Jenni Lehvilä
Lähde: Tekstissä on käytetty inspiraationa youaligned.com ja ekhartyoga.com -sivuilla julkaistuja kirjoituksia: Did You Fall Out of Your Yoga Practice? Use These 7 Tips to Re-Establish Your Yoga Routine ja Returning to yoga after a break.