Astangajoogassa käsien välistä hyppy tapahtuu sisäänhengityksen aikana ja saman sisäänhengityksen aikana usein valmistaudutaan jo seuraavaan asentoon. Tahti on siis nopea. Tämä vaatii hengitykseltä pitkää pituutta ja keholta voimaa sekä pehmeyttä. Kun käsien välistä hyppy alkaa sujua, siirtymiset istumasarjassa asanoihin nopeutuvat huomattavasti.
Haluan kuitenkin muistuttaa, vaikka astangajoogaharjoituksessa pyrimme tekemään jokaisen liikkeen aina tietyllä hengityksellä eli pyrimme tekemään harjoituksen vinyasojen mukaan, siitä ei kannata ottaa paineita. On parempi ottaa ylimääräisiä välihengityksiä kuin olla hengittämättä. Harjoituksen aikana voi pitää pieniä taukoja, jos niitä tarvitsee. Se riittää, että teet matolla parhaasi. Yhtään enempää ei tarvitse tehdä ja on tärkeä kuunnella, mitä kehosi tarvitsee kunakin päivänä.
Astangajoogassa kehosta tulee vahva ja joustava – ja tämä sama koskee mieltä. Mielen vahvuus tulee esille muun muassa siinä, kun päätät astua joogamatollesi ja tehdä harjoituksen. Pehmeys näkyy puolestaan siinä, kun hyväksyt keskeneräisyyden ja sen, että matolla ei tarvitse olla täydellinen. Muistathan pitää tämän saman ajattelun mukana myös arjessasi.
Videolta näet perinteisen tavan hypätä käsien välistä jalat ristissä astangajoogan istumasarjassa. Alaspäin katsovassa koirassa hengitämme taas uloshengityksen. Sisäänhengityksellä koukista polvet ja tuo katse eteen. Vahvista myös lapojen väli ja core pyöristämällä lapojen väliä ja imemällä vatsaa sekä kylkiä sisään. Aktivoi bandhat (alavatsa- ja juurilukko). Nyt voit ehkä huomata, miksi aiemmissa harjoituksissa jätin lantion ylös, kun hyppäsin käsien väliin. Jotta jalat mahtuvat käsien välistä koskettamatta lattiaa, sinun pitää hypyn aikana hypätä niin, että lantio jää ylös ja reidet tulevat vatsaan kiinni. Kun olet tuonut jalat käsien välistä, tuo lantio alas, mutta kannattele itseäsi ilmassa niin kauan, että saat jalat suoristettua. Sen jälkeen voit laskeutua alas.
Harjoittelun iloa! 🙂
<3 Kira