Mantraharjoitus rauhoittaa mielen
Olet ehkä huomannut, että moni joogatunneista alkaa mantralla, lyhyellä toistettavalla sanalla tai lauseella. Olet saattanut myös huomata, miten mantran toistaminen maadoittaa ja rauhoittaa kohti harjoitusta. Tai ehkä mietit, mikä ihmeen tarkoitus voi olla vieraskielisen sanan toistamisella – onko siinä mitään järkeä? Vastaus on, että kyllä on.
Sana mantra muodostuu kahdesta sanskriitinkielisestä sanasta manas (mieli) ja tra (työkalu). Mantra on siis kirjaimellisesti mielen työkalu, jonka tarkoituksena on auttaa harjoittajaa saavuttamaan korkeampi tietoisuus ja ymmärrys itsen todellisesta olemuksesta. Mantra luo äänivärähtelyä, joka auttaa keskittymään hetkeen ja vapauttaa mieltä arkisista pohdinnoista. Säännöllisen harjoittelun kautta mantran syvempi voima avautuu ja pysyt tietoisempana ja rauhallisempana, vaikka maailma ympärilläsi heittää eteesi haasteita. Omasta tutusta mantrastasi tulee kuin hyvä ystävä ja lämmin syli, jonka luokse voit aina palata.
Mantrojen toistamisen vaikutuksia on tutkittu myös neurotieteellisissä tutkimuksissa. Lue alta lisää ja löydä innoitus kohti omaa mantraharjoitusta – tai aluksi ehkä vain uskallusta osallistua joogatunnin aloittavaan mantraan ♥

Miten aloittaa säännöllinen mantrameditaatio?
Mantran toistamisessa ja siitä saatavien hyötyjen ytimenä on joogaharjoituksen tapaan säännöllisyys. Kun mieli alkaa harhailla, mantran avulla voit palauttaa huomion nykyhetkeen. Kun toistat samaa mantraa tietoisesti ja säännöllisesti harjoitellen, voit huomata, miten mantra muuttuu pelkistä sanoista eläväksi energiaksi, joka muokkaa sisäistä tilaasi.
Kokeile harjoitusta: OM-mantra
Etsi itsellesi mukava istuma-asento (joko tuolilla selkä vapaana tai lattialla risti-istunnassa). Tutkaile hetki hengitystäsi ja anna oman luonnollisen hengityksesi syventyä. Yhdistä vähitellen uloshengitykseen joogatunneilta tuttu, pyhä, maailmankaikkeuden alkuääneksi sanottu mantra AUM (lausutaan yleensä OM). Voit ensin toistaa mantraa ääneen ja antaa äänen vähitellen vaimentua jättäen mantran toistumaan hiljaa mieleesi. Kun huomaat, että ajatukset ja tunteet yrittävät nousta esiin, ota ne lempeästi huomioon ja palaa takaisin toistamaan mantraa.
Pyri jatkamaan harjoitusta noin kymmenen minuuttia päivittäin. Voit valita OM-mantran sijaan myös jonkin toisen, juuri sinulle sopivan mantran. Valitse kuitenkin vain yksi mantra ja pysy siinä useampi kuukausi ennen kuin ehkä vaihdat toiseen. Saman mantran toistaminen syventää harjoitustasi ja kehittää levollisuutta, läsnäoloa ja rauhaa. Ole myös itsellesi armollinen: saatat joutua toistamaan mantraa pidempään ennen kuin mantran todellinen voima avautuu.
Mantran toistamisen neurologiset vaikutukset
Mantra lausuttuna, kuiskattuna tai mielessä hiljaa toistettuna on voimallinen meditaatiokeino, jolla on mieltä eheyttäviä ja terapeuttisia vaikutuksia. Neurotieteilijät ovat pystyneet määrittämään aivokuvista, että mantrojen toisto voi vapauttaa mieltä ajatusten jatkuvasta taustakohusta ja rauhoittaa hermostoa.
Eräässä Linköpingin yliopiston tutkimuksessa tutkijat mittasivat mantrameditaation vaikutusta aivojen aktiivisuuten aivojen psykologiseen lepotilaan liittyvässä verkostossa (default mode network, DMN). Tutkimuksessa ryhmä opiskelijoita osallistui kahden viikon kundaliinijoogakurssille, johon kuului kuusi 90-minuuttista harjoitusta, jotka päättyivät aina 11 minuuttia kestävään mantrameditaatioon. Vertailukohtana samaa ryhmää pyydettiin suorittamaan sormien naputtelu -testi. Testissä he naputtivat hitaalla tahdilla nelinäppäimistä näppäimistöä.
Tutkittavien DMN-alue oli vaimeampi mantrameditaation aikana kuin naputtelutestin aikana. Vaimentuminen myös lisääntyi mantrameditaatioharjoitusten jatkuessa.
Tutkimukset myös esittävät, että ei ole merkitystä toistetaanko ikiaikaista sanskriitinkielistä mantraa vai jotain muuta äännettä, sanaa tai lausetta. Toistettavaa tärkeämpää on keskittynyt toistaminen. Aihetta on tutkinut jo 1970-luvulta lähtien lääketieteen professori Herbert Benson Harvard Medical Schoolista. Hän on ollut myös erityisen kiinnostunut siitä, mikä herättää meditatiivisen tilan, jota hän kutsuu ”rentoutumisvasteeksi”. Benson on tullut samaan tulokseen, että toistettavasta sanasta riippumatta itse toistaminen lisää rentoutumista ja kykyä selvitä paremmin elämän eteen heittämistä stressitilanteista.
Lue lisää:
The Science Behind Finding Your Mantra and How to Practice It Daily
Meditaation neuropsykologiaa
Teksti ja kuva: Jenni Lehvilä