Aloittelevana joogina sukellat joogan ja jooga-asanoiden maailmaan ja haluat innolla oppia uutta. Opit alaspäin katsovan koiran, vuoriasanan, lapsen lepoasennon ja monta muuta. Kun perusasanat tulevat ajan kuluessa tutuiksi, saattaa perusteiden harjoittelu alkaa tuntua toisinaan rutiinilta. Mietit ehkä, mitä hyötyä on palata aina samojen perusasanoiden pariin. Tai mietit, millä tavoin voisit löytää uutta motivaatiota.
Tärkeintä on ymmärtää, että syy rutinoitumiseen ei ole asanoissa. Mikä tahansa asana tarjoaa aina ja loputtomasti mahdollisuuksia niin fyysiseen kuin henkiseen kasvuun.

Lue alta kahdeksan vinkkiä, miten voit lähestyä tuttuja asanoita tuoreella asenteella ja löytää uutta näkökulmaa harjoitukseesi!
1. Harjoittele, harjoittele, harjoittele
Saattaa kuulostaa itsestäänselvyydeltä, mutta jatka säännöllistä perusharjoitustasi. Sen sijaan, että teet perusasanat aina samalla ruutiinilla, keskity niiden hienosäätöön. Vaikka etenisit jo kohti vaativampia asanoita, käytä edelleen syvällisesti aikaa tutkien esimerkiksi adho mukha svanasanaa (alaspäin katsovaa koiraa). Kun edelleen kehität ymmärrystäsi, rakennat tasapainoisen ja vakaan perustan koko harjoituksellesi. Perusasanat ovat vaativampien asanoiden pohja, jonka päälle rakennat.
2. Pysy asanassa
Dynaaminen liike on monen keholle ja hermostolle paras tapa löytää tie asanaan, mutta joskus on hyvä myös pysähtyä. Usein suurimmat oivallukset ja syvempi ymmärrys syntyvät, kun asetut asanaan hieman tavallista pidempään ‒ tutkit rajojasi hetken jopa oman mukavuusalueen ulkopuolella. Havainnoi, alkaako keho väsyä fyysisesti vai yrittääkö mielesi luovuttaa. Jos pysyt hetken pidempään, voitko löytää jonkin uuden syvemmän ulottuvuuden, jonka onkin sinulle mahdollinen.
3. Hengitä
Mitä teetkin, muista hengittää. Sisäänhengityksellä saat voimaa ja energiaa. Uloshengitys rentouttaa ja rauhoittaa hermostoa, sallii asanan syventämisen. Ota syvä, rauhallinen, tilaa tuova uloshengitys ja laskeudu syvemmälle asanaan: kierrä hieman enemmän, taivuta eteen hieman enemmän ja niin edelleen. Toista ja tutki kehosi ja mielesi rajoja. Mikä tuntuu sopivalle? Missä kohdin voit mennä pidemmälle? Mikä kohta vaatii pysähtymistä? Seuraa hengityksesi luontaisia virtoja ja liiku virran mukana.
4. Tutustu asanan taustatarinaan
Monien klassisten asanoiden nimien pohjalla on jokin myyttinen tarina, joka auttaa ymmärtämään asanan syvempää vertauskuvallista merkitystä. Kun haet tietoa asanoiden nimien syntytaustoista, samalla oma harjoituksesi syvenee. Voit huomata, miten tarinan merkitys ja viisaus heijastuu harjoitukseesi ja harjoituksen kautta arkielämääsi myös maton ulkopuolella.
5. Valmistele ja lähesty uusia asanoita hitaasti
Jokaisessa asanassa on monia yksityiskohtia, joten etene rauhassa. Esimerkiksi niinkin yksinkertaisessa asanassa kuin dandasanassa (ryhdikäs istuma-asento) on paljon huomioitavaa: Miten selkäranka linjautuu? Osoittavatko jalat ja polvet oikeaan suuntaan? Pysyvätkö hartiat pois korvista ja neutraalin avoin tila rintakehällä? Ovatko lihakset aktiiviset? Kun etenet kohti jotain vaativampaa asanaa, lämmittele ja valmistele aina rauhassa helpompien asanoiden kautta kunnioittaen omia rajojasi. Oma ”täysi” versiosi asanasta voi olla jotain muuta kuin internetin kuvavirrassa näkyvän luonnostaan notkean joogin versio.
6. Käytä (tai älä käytä) apuvälineitä
Jos olet tottunut harjoittelemaan aina apuvälineiden kera, kokeile, miltä asana tuntuu ilman. Esimerkiksi, jos käytät aina blokkeja tai vyötä, tutki, mikä muuttuu ilman apuvälineitä. Mitkä lihakset aktivoituvat eri tavalla? Mitä mielessä tapahtuu? Joudutko ehkä kannattelemaan itseäsi enemmän? Toisaalta kokeile myös käyttää apuvälineitä, jos yleensä aina harjoittelet ilman. Löydätkö vakaammin oikean linjauksen? Saatko paremmin huomion jumittavaan kohtaan? Auttaako apuvälineen käyttö rentouttamaan tai toisaalta apuvälineen pois jättäminen? Kokeile rohkeasti ja muuta tapojasi.
7. Jatka opiskelua
Joogassa ei ole tärkeintä pelkkä asanaharjoittelua matolla, vaan myös anatomian, fysiologian ja joogafilosofian opiskelu. Lue lisää linjauksista, kehon anatomiasta, meditaatiosta, mantroista, mudrista ja viisaiden opettajien opetuksista. Tutustu joogan historiaan. Palaa aina uudelleen itsellesi tärkeisiin joogakirjoihin. Löydä oman harjoituksesi ydin.
8. Päästä irti
Toisinaan paras tapa syventää harjoitusta on hellittää. Aina ei tarvitse yrittää niin paljon. Jos viet harjoitustasi pidemmälle ennen kuin kehosi ja mielesi on valmis, aiheutat vain turhaa lihasjännitystä. Älä jää kiinni suoritukseen. Tarve tehdä enemmän, olla enemmän ja saavuttaa enemmän jäykistää niin kehon kuin mielen. Rentoudu ja päästä irti oletuksista.
”Harjoitus tulee vakaasti juurrutetuksi, kun sille omistautuu pitkän aikaa, keskeytyksettä ja kaikella vakavuudella.”
Patanjalin joogasutra 1.14
Kun huomaat hetkiä, joissa tunnet olevasi jumissa harjoituksesi kanssa, palauta silloin lempeästi mieleen, että joogaharjoittelussa avain on kärsivällisyys. Kehitystä tapahtuu, kun on sen aika ja olet siihen valmis. Jatka vain rauhassa ja luottavaisin mielin matkaasi joogan polulla ♡
Teksti ja kuva: Jenni Lehvilä
Lähde: Vinkit pohjaavat kesäkuun 6. päivä 2022 Yoga Journalin verkkosivuilla julkaistuun artikkeliin.