
Mitä sinulle tulee mieleen hotjoogasta? Ajatteletko: ah, niin ihanan hikistä ja vapauttaa liikettä vai hui, miten kukaan voi tehdä mitään niin kuumassa! Arkisesti määritellen hotjooga on dynaamista ja fyysistä joogaa, jota harjoitetaan noin +27-38 °C välille lämmitetyssä joogasalissa. Hotjoogan pohjana yleensä jokin flow-joogalaji, jossa asanat yhdistyvät virtaavasti toisiinsa hengityksen tahdissa. Yli +40 °C lämmössä tehtävään ja aina samoihin 26 asanaan pohjaavaan Bikram-joogaan verrattuna muut hotjoogat ovat luovia harjoituksia, joissa asanasarjat vaihtelevat tunnista toiseen opettajan suunnitelmien ja joogasuuntauksen mukaan.
Alkujaan hotjoogan lämmöllä pyrittiin simuloimaan joogan alkuperämaan Intian kuumaa ja kosteaa ilmastoa. Nykyään lämmitetyssä salissa harjoittelulla tiedetään olevan monella tapaa henkistä ja fyysistä hyvinvointia lisääviä vaikutuksia. Saatat hotjoogatunnille tullessasi olla väsynyt, mutta tunnin jälkeen huomata, miten energiavarastot ovat jälleen täyttyneet. Tutustu alta tarkemmin hotjoogan hyötyihin ja siihen, kenelle hotjooga sopii.
Hotjooga vaikuttaa positiivisesti niin kehoon kuin mieleen

Joustavuus ja liikkuvuus paranevat
Kuumuus laajentaa verisuonia, mikä parantaa verenkiertoa lihaksiin. Monet dynaamisen ja flow-joogan asanat tehdään aktiivisesti venyttäen. Aktiivinen venytys eli omalla lihasvoimalla, hallitusti ja koko liikeradan laajuisesti tehty liike parantaa kehon joustavuutta, aktivoi hermostoa ja lisää verenkiertoa lihaksessa. Hotjooga tehostaa tätä vaikutusta. Hotjoogassa lihaskireydet helpottavatkin tavallisessa lämmössä tehtävää joogaa nopeammin.
Voima kehittyy
Joogassa käytät kehonpainoa vastuksena, kun pysyt asanassa ja monet jooga-asanat kehittävät lihasvoimaa. Esimerkiksi sivulankku vahvistaa erityisesti ylävartalon, selän ja core-alueen lihaksistoa ja tuoliasanassa varsinkin pakarat ja reisilihakset ovat työssä. Hotjooga sisältää dynaamisena ja fyysisenä harjoituksena monia lihasvoimaa kehittäviä asanoita.


Luusto vahvistuu
Asanassa pysyminen paitsi vahvistaa luita myös lisää niiden tiheyttä. Vahvat luut estävät puolestaan osteoporoosia ja vähentävät riskiä luunmurtumille. Esimerkiksi vaihdevuodet altistavat osteoporoosille, joten dynaamisemman joogan jatkaminen keski-iässä kantaa hedelmää myös vanhemmiten.
Kaloreita palaa
Salin kuumuus ja kehon voimaa sekä kestävyyttä haastavat asanat auttavat polttamaan enemmän kaloreita kuin perinteinen normaalissa lämmössä tehty jooga. Hotjoogan on tutkimuksissa havaittu parantavan rasva-aineenvaihduntaa.


Sydän ja verisuonet saavat vahvistusta
Hotjoogan korkeampi lämpötila tekee harjoituksesta intensiivisempää. Sydän, lihakset ja keuhkot joutuvat enemmän töihin ja samalla ruoansulatus tehostuu. Tämä kaikki tukee sydämen ja verisuonten toimintaa. Hotjooga saattaa myös lisätä veriplasman määrää ja sillä voi siten olla muuta urheilua tehostava vaikutus.
Ihonlaatu paranee
Hikoileminen lisää pintaverenkiertoa, mikä helpottaa ravinteiden kulkeutumista ihosoluihin. Saatat saada ihoon lisää hehkua ja kirkkautta. Vuoden 2021 japanilaisessa tutkimuksessa havaittiin, että hotjooga aktivoi verenkierron lisääntyessä sirtuiini-proteiinia, mikä voi vähentää ikääntymisen merkkejä.


Stressi vähenee ja mielenterveys kohenee
Hotjoogan on todettu tutkimuksissa vähentävän koettua stressiä ja ahdistuneisuutta säännöllisesti harjoitettuna. Kun terveys ja kunto paranevat, stressi helpottaa, mikä puolestaan lisää itseluottamusta sekä elämänlaatua. Lämpö myös rentouttaa ja lisää siten koettua tyytyväisyyttä. Lisäksi harjoittelu lämmössä saattaa auttaa lieventämään trauman aiheuttamaa kroonista kipua.
Mitä on hyvä ottaa huomioon ennen kuin aloitat hotjoogan?
Yleisesti ottaen hotjooga sopii monelle ja on turvallista. On kuitenkin tiettyjä tiloja ja sairauksia, milloin kuumassa harjoittelu ei ehkä sovi. Varmista ensin lääkäriltäsi, voitko osallistua hotjoogatunnille, jos:
- sinulla on sydän- ja verisuonisairaus
- olet saanut sydänkohtauksen
- siedät huonosti kuumaa
- olet saanut joskus lämpöhalvauksen
- sinulla on diabetes ja kuumuus nostaa verensokeria
- kärsit hyvin alhaisesta verenpaineesta tai huimauksesta
Lisäksi lämmössä ja kuumassa harjoittelua ei suositella raskauden aikana.
On myös asioita, jotka on hyvä ottaa huomioon, vaikka ne eivät suoraan estä hotjoogan harjoittamista:
- Hotjooga lisää joustavuutta jänteissä ja nivelsiteissä. Jos sinulla on kovin yliliikkuvat nivelet, ole tarkkana, että et ylivenytä kehoasi.
- Hotjooga lisää hikoilua, mikä voi aiheuttaa nestehukkaa. Nestetasapainosta on hyvä huolehtia sekä ennen tuntia että tunnin jälkeen. Koska hikoilu poistaa kehosta suoloja, pelkän veden sijaan, on parempi nauttia kivennäisvettä, magnesiumia tai elektrolyyttijuomaa.
Tutustu hotjoogaan rauhassa suorittamatta
Hotjoogalla on säännöllisesti harjoitettuna monia kehon- ja mielenterveyttä edistäviä vaikutuksia. Kuten missä tahansa lajissa, on tutustuminen lajiin hyvä aloittaa asteittain – erityisesti jos sinulla ei ole kuumassa harjoittelusta kokemusta. Jos hotjooga on sinulle aivan uusi laji, kokeile ensin flow-joogaa lämpötunnilla, jossa salin lämpötila on hieman alhaisempi. Jos harjoittelu alemmassa lämmössä sopii, voit hyvin osallistua itse hotjoogatunnille.
Hotjoogassa tai missään muussakaan joogassa ei ole tarkoitus suorittaa harjoitusta. Muista aina kunnioittaa itseäsi ja omia rajojasi. Pidä taukoa kuumassa, kun siltä tuntuu ja juo tarpeen mukaan vettä. Teet aina harjoitusta itsellesi, etkä kenellekään muulle. Kun päästät irti suorittamisesta, voit rentoutua kokemaan hotjoogaan todellisen voiman: nauttia lämmöstä, hengityksestä, virtaavasta liikkeestä ja aidosta läsnäolosta hetkessä. Anna hien virrata ja flow’n kuljettaa!
Teksti ja kuvat: Jenni Lehvilä
Lähde: Tekstissä on käytetty inspiraationa https://www.medicalnewstoday.com/articles/what-is-hot-yoga -sivulla julkaistua artikkelia What to know about hot yoga. Artikkelista löytävät myös linkit tieteellisiin tutkimuksiin hotjoogan hyödyistä.